Nieuws - Gouden Pleister uitgereikt aan Laurens Woudenberg Laatste nieuws | Algemeen

Gouden Pleister uitgereikt aan Laurens Woudenberg

Je bent 17 jaar, je staat op een perron en ziet dat een vrouw onwel wordt. Niemand grijpt in. Wat doe je? Je gaat helpen. Die mevrouw ademt niet. Je hebt recentelijk een workshop van twee uur op school gevolgd over reanimatie. Van ‘Let op gevaar voor jezelf’ heb je nooit gehoord. Als ze later met de ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd, ademt ze weer.

614_highlight

 

Dit overkwam Laurens Woudenberg, scholier op het Maerlant College te Brielle. Hij was met zijn ouders op weg naar een open dag op de Technische Universiteit van Eindhoven, toen die mevrouw moest overgeven en op het perron terecht kwam. Hij kon haar leven redden door de luchtweg vrij te maken van braaksel en haar te reanimeren.

 

Voor deze reddingsactie werd de scholier uit Oostvoorne op woensdag 17 mei in het zonnetje gezet. De heren J.W. Zwartjes (voorzitter) en J. de Haan (secretaris) van het district Zuid-Holland van de Kon. Ned. Ver. EHBO kwamen naar de school in Brielle en overhandigden Laurens de Gouden Pleister met de daarbij behorende oorkonde. Een onderscheiding die uitgereikt wordt aan iemand die levensreddende handelingen verricht en niet in het bezit is van een EHBO-diploma.

Bij deze uitreiking waren zijn ouders aanwezig, evenals de burgemeester van Brielle, drs. G.G.J. Rensen, dhr. A.A.M. Hilderink, bestuurslid district Zuid-Holland en dhr. J. v.d. Velde, penningmeester van de afdeling Brielle, die de workshop gegeven had. Hij had voor Laurens ook een cadeau: een bon voor twee personen voor een reanimatiecursus. De nietsvermoedende jongen gaf aan dat hij zich geen held voelt. Hij is een gewone jongen die niet graag in de schijnwerpers staat. ‘Het is belangrijk dat iedereen weet wat je in zo’n situatie moet doen.’

Uit handen van de burgemeester ontving Laurens een stadspenning, waardoor hij nu ‘Poorter’ is, een bijzondere erenaam voor een gewone jongen.