Nieuws - Patiëntenfederatie Nederland biedt een niet-reanimerenpenning aan Laatste nieuws | Algemeen

Patiëntenfederatie Nederland biedt een niet-reanimerenpenning aan

De penning is officieel, en wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. De niet-reanimeren penning is een draagbare wilsverklaring waarop staat dat u iedereen verbiedt onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op u toe te passen. U geeft hulpverleners dus aan dat zij u niet moeten helpen als u bijvoorbeeld een hartstilstand heeft. De penning heeft daarmee gevolgen voor uw medische behandeling.

615_highlight

De penning van de Patiëntenfederatie Nederland

Op de voorkant van de penning staan uw naam, pasfoto in kleur en handtekening. Op de achterkant staat de tekst “Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op mij toe te passen” en het logo van de Patiëntenfederatie Nederland. De penning wordt gemaakt van aluminium, een zeer licht en sterk metaal. De penning is nikkelvrij.

De penning heeft een afmeting van 4,5x2,5 cm (h x b). Hij wordt zonder ketting geleverd. 

De prijs van de penning is €37,50. Deze prijs is gebaseerd op de daadwerkelijke kosten voor het maken van de penning en het verzorgen van de bestelling. De penning wordt deels bekostigd met subsidie om hem voor deze prijs aan te kunnen bieden. Patiëntenfederatie Nederland maakt geen winst op de penning.

Hoe om te gaan met niet-reanimeren penning? 

 Een hulpverlener hoeft geen reanimatie te starten als er een penning aanwezig is. De hulpverlener mag echter niet opzoek gaan naar zo’n penning, dit betekend tijdverlies. Personen die namelijk wel gereanimeerd willen worden, worden hierdoor tekort gedaan.

Strafbaar? 

 Wanneer iemand de niet-reanimeren penning zichtbaar draagt en hij op de hoogte is van de gevolgen hiervan is het niet strafbaar wanneer u geen hulp inroept en/of verleent.

De kans van niet reanimeren 

Tijdens een reanimatiecursus leren hulpverleners niet om naar een penning of wilsverklaring op zoek te gaan. Het zoeken leidt zoals hierboven vermeld naar uitstel van reanimatie. De overlevingskansen van een slachtoffer nemen zo dan sterk af.
 

Bron: Patiënten vereniging Nederland en Hartslag.nu