Nieuws - 6 fabels over zonnen Laatste nieuws | Algemeen

6 fabels over zonnen

Zonnen is gezond, maar er is wel een keerzijde. De kunst is om verantwoord te zonnen, en niet af te gaan op fabeltjes. Hieronder lees je de zes meest hardnekkige fabels zoals die ook stonden op de website www.dokterdokter.nl

616_highlight

Fabel 1. Met een T-shirt kun je probleemloos zonnen

Het is een wijdverbreid misverstand dat kleding zonnebrand voorkomt. Veel ouders denken dat ze kinderen veilig een dag op het strand kunnen laten spelen door ze een T-shirt aan te trekken. Maar een zomers T-shirt geeft evenveel bescherming als een zonnebrandmiddel met factor 10. De huid onder dunne kleren moet dus ook ingesmeerd worden. Donkere shirts laten iets minder UV-straling door dan lichtgekleurde. Dichtgeweven stof remt straling iets beter. Een pet helpt tegen verbranding van het gezicht. Er is ook UV-werende kleding beschikbaar.

Fabel 2. Dankzij de zonnebank is mijn huid voorbereid

De zonnebank biedt geen enkele preventieve werking. Een voorgebruinde huid biedt geen extra bescherming en zorgt juist voor snellere veroudering van de huid. Wie toch graag onder de zonnebank wil, moet dat zeker niet te vaak doen. Lees meer over misvattingen omtrent zonnebankgebruik op de site van het KWF.

Fabel 3. Bewolkt? Dan hoef ik niet te smeren

Tijdens een half bewolkte dag hoef je het met de bescherming tegen de zon niet zo nauw te nemen, denk je misschien. Maar de zonkracht kan op een half bewolkte dag zelfs groter zijn dan bij een onbewolkte hemel. Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde.

Fabel 4. Onder een parasol zit ik veilig

Een parasol laat een deel van de UV-straling van de zon door. Tel daarbij op de weerkaatsing van UV-straling via grond, tegels, muren en water en je zult begrijpen dat je met een gevoelige huid óók onder een parasol nog kunt verbranden.

Fabel 5. Bruin is gezond

Gebruinde mensen ogen “gezonder” dankzij de mooiere kleur van hun huid. Maar het zegt niets over de staat van hun lichaam. De vorming van pigment in de huid is slechts een verdedigingsmechanisme van het lichaam om zich te beschermen tegen UV-straling.

Fabel 6. Een voorgebruinde huid is beter

Een al gebruinde huid biedt geen extra bescherming tegen verbranding. Het in de huid gevormde pigment kan de schade door UV-straling in de huid maar een heel klein beetje beperken. Mensen die een zelfbruiningsmiddel gebruiken, hebben geen enkele extra bescherming. Een goed zonnebrandmiddel blijft noodzakelijk. Mensen met een donkere huid kunnen ook verbranden. Al gebeurt dat iets minder snel vergeleken met mensen met huidtype 1, een heel lichte huid die bij het zonnen eerder rood wordt dan bruin. Wil je je huidtype weten? Bepaal het zelf op de site van KWF Kankerbestrijding.

Redactie: Ine Mulder
Bronnen: KWF, Daily Mail, Consumentenbond