De vorige keer heb ik geschreven over een deel van mijn boeken die zijn uitgegeven door de KNV of door schrijvers van de Voorpost van de dokter. Velen van u zullen de bordjes wel kennen die aan de gevels  van de gebouwen hingen of soms nog hangen, vaker zonder de afdelingsnaam dan met de naam maar toch zijn er heel veel bewaard gebleven.

Kijk maar eens rond in uw omgeving misschien komt u ze wel tegen op zolder van de grootouders, bordjes van c.a. 1900 tot midden jaren ’40:

 

 

 

 

 

 

Na de 2e wereldoorlog veranderde het bordje lichtelijk:

 

 

 

 

 

 

 

In 1953 werd de vereniging Koninklijk en i.v.m. de naamsverandering in  koninklijke Nederlandse Vereniging, veranderde het bord drastisch . Er werd zelfs een apart bordje gemaakt met alleen het woord Koninklijke (deze zoek ik nog) deze kon dan boven het bord van de Nederlandse Vereniging worden gemonteerd en ook verdween de afdelingsnaam van het bordje:

 

 

 

 

 

 

 

Midden jaren ’80 verschenen in het straatbeeld ook de reclamebordjes onder aan de bushalte. In deze jaren verschenen ook de eerste bordjes van PVC:

 

 

 

 

 

 

 

Beginjaren 2000 verschenen er bij diverse bedrijven ook bordjes welke waarschijnlijk niet door de KNV zijn geautoriseerd [blog 5-14, 5-15, 5-16, 5-17 en 5-18]

 

 

Nu zijn dit alleen de bordjes van de KNV maar ze zijn er ook van andere bonden ook daarvoor hou ik mij van harte aanbevolen, er zijn borden van het wit-gele kruis, het oranje kruis Rode Kruis, BB, luchtbescherming, EHBO-Rotterdam en nog vele anderen, borden in hout, metaal en wellicht zelfs in bakeliet.

 

Aanvullingen voor de collectie zijn van hart welkom.