Vragen en antwoorden over de KNV EHBO en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en de KNV EHBO houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over EHBO en het coronavirus.

Kunnen de lessen en oefeningen doorgaan?

De KNV EHBO adviseert alle afdelingen en districten in Nederland om alle activiteiten tot en met 31 maart niet door te laten gaan. Bij EHBO-lessen en -oefeningen vindt veel fysiek contact plaats, met dit besluit sluiten we aan bij het advies van het kabinet om sociale contacten in het algemeen sterk te beperken.

Geldt dat advies ook voor jeugd-EHBO?

Ja, ook bij de jeugd-EHBO lessen vindt veel fysiek contact plaats. Alleen de lessen zonder contact (zoals les 1 van EHBO-held) passen binnen het beleid.

Gaan de overige activiteiten van de KNV EHBO door?

Vooralsnog gaan de evenementen door indien na 31 maart gepland. Afhankelijk van het advies van het RIVM, de overheid en tijdstip en plaats van het evenement ontvangt u meer informatie per mail via de organisatie van het evenement indien er maatregelen getroffen moeten worden.

Waar moet ik aan denken als mijn leden hulp verlenen bij een evenement dat wel doorgaat?

Vraag bij uw leden expliciet aandacht voor de “gebruikelijke” hygiënemaatregelen, zoals het dragen van handschoenen tijdens de inzet. Daarnaast is het belangrijk om na een inzet de handen goed te wassen met water en zeep. Volg wat betreft reanimatie de aanwijzingen van de NRR, gebruik hulpmiddelen alleen als de hulpverleners zijn getraind in het gebruik ervan.

Wat moet ik doen als een lid van mijn afdeling het virus heeft?

Als u van een lid hebt vernomen dat hij/zij het coronavirus heeft, neem dan direct contact op met de GGD in uw gemeente en volg de adviezen op.

De lokale krant vraagt wat wij doen omtrent het virus, help!

Wij helpen u graag bij het beantwoorden van persvragen. Neem hiervoor contact op met Bestuursondersteuning.

Informatie over handen wassen – hoesten en zakdoekjes

Onze vrijwilligers hebben de tips van het RIVM van 2 maart jl. om verspreiding te voorkomen vertaald. Deze posters zijn hier te downloaden in het Nederlands – Arabisch – Engels – Pools -Russisch – Spaans.

Uitleg in gebarentaal vindt u hier.

KNV EHBO Corona Nederlands KNV EHBO Corona Engels KNV EHBO Corona Spaans
KNV EHBO Corona Russisch KNV EHBO Corona Pools KNV EHBO Corona Arabisch

HartslagNu

In aansluiting op de landelijke maatregelen tegen het Coronavirus (Covid-19) heeft het bestuur van HartslagNu het volgende besloten:

“Er worden geen burgerhulpverleners meer gestuurd naar een reanimatie-adres waarvan bekend is dat het een quarantaine adres is. Burgerhulpverleners hebben namelijk geen persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich. Het bestuur van HartslagNu heeft dit besluit genomen na overleg met MMA’s.”

Het Oranje Kruis

Het Oranje Kruis heeft een aparte pagina aangemaakt met veel gestelde vragen en antwoorden. Deze vindt u hier.

Nederlandse Reanimatieraad

De NRR adviseert reanimatie cursussen te verzetten dan wel te annuleren waar deze niet direct noodzakelijk zijn. Over daadwerkelijk reanimeren zegt de raad:

“Indien de burgerhulpverleners of omstanders getraind zijn in het beademen met een hulpmiddel zoals een pocketmask is dit een goed alternatief. Is de hulpverlener niet getraind of is een hulpmiddel niet voorhanden dan is gewone mond op mond beademing voor het slachtoffer de beste zorg. Daarbij kan de hulpverlener altijd de afweging maken alleen borstcompressies te geven als hij niet kan of wil beademen.”

Zie voor meer informatie de site van de NRR.

1,734 total views,  9 views today