In mijn vorige blog heb ik het gehad over de verenigingsspeldjes nu gaat het over een onderscheiding die binnen onze vereniging worden uitgereikt. Ik zal niet elk type apart bespreken maar globaal de geschiedenis weergeven.

Dr. Christiaan Bernhard Tilanus Jr. mede oprichter van de Nederlandsche Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken (nu de Koninklijk Nederlandse Vereniging EHBO) in 1893 liet na zijn overlijden in 1942 een legaat (gift bij erfenis) na. Hiervan moesten en jaarlijks minimaal een Gouden en een of meerdere zilveren en bronzen medailles moesten worden gekocht, welke door het bestuur uitlooft  konden worden aan de winnaars van de EHBO wedstrijd

en en anderen te bepalen door het bestuur te bepalen verdiensten.

v.a. 1943 worden de onderscheidingen uitgereikt en de onderscheidingen dragen dus de beeltenis van Dr. C.B. Tilanus Jr. en op de achterzijde de naam van de Ned. Vereniging. In de grotere onderscheidingen is de naam van de ontvanger gegraveerd.

In de jaren na de 2e wereldoorlog waren de onderscheidingen verzilverd en verguld, in de jaren 70 tot de jaren 90 wel van het edelmetaal.

De draagpenning is pas v.a. 1950 uitgereikt en deze onderscheidingen werden in het begin zonder het geel blauwe lint. Nadat de vereniging het predicaat Koninklijk kreeg veranderde ook de achterzijde van de onderscheiding.

Een lid dat zich gewaardeerd weet door het bestuur, is sneller bereid om iets voor de afdeling te doen! Daarom beloon uw trouwe leden. Wilt u weten welke criteria gelden voor de diverse onderscheidingen kijk dan hier.