Om de zoveel jaar veranderen de richtlijnen voor de reanimatie maar in de loop van de eeuwen zijn er vele manieren geweest om te reanimeren of zoals ook wel wordt gezegd het weer tot leven wekken van een schijndode.


De methoden om een schijndode weer tot leven te wekken zijn niet altijd verfijnt zo was er het rollen over een grote ton, het inblazen van rook via een klisteer in het fondament, gelukkig kwamen er in het midden van de 20e eeuw betere methoden zoals velen nog wel kennen van horen zeggen of zelfs nog beoefend hebben zoals de methode Holger Nielsen, Silvester, laborde, Howard en Schafer en nog vele anderen werden voortreffelijk beschreven in een boekje dat ik vond in mijn collectie n.l. van Dr. J. W. Loos uit 1949 onder de titel “Schijndood, kunstmatige ademhaling en reanimatie”, in dit boekje staan ook methoden van mechanische beademing zoals de IJzeren long en de wipper methode.  gelukkig kwam in de jaren’60 Peter Saval met een “oude” nieuwe methode van de Mond op Mond beademing en mond op neus beademing. De M.O.M. beademing kreeg in de jaren ’70 veel navolging en in de jaren’90 werd het zelfs een onderdeel van het examen voor het EHBO-diploma en ook de AED zit tegenwoordig in het EHBO-examen.

Hoe de nieuwe reanimatie regels zullen worden moeten nog even afwachten maar er zullen naar ik verwacht geen grote veranderingen zijn en ik hoop dat een ieder die geen EHBO-diploma heeft een reanimatie cursus gaat volgen en zich daarna aangaat sluiten bij de zgn. 6 minuten zones zodat ook adequate hulp bij een hartstilstand kan worden geboden.

Als men dan toch al de stap heeft genomen om een reanimatie cursus te volgen denk dan ook eens aan een ECHTE EHBO cursus bij een EHBO-afdeling in uw omgeving, dan kunt u ook hulpverlenen aan personen die dat hart nodig hebben in de familiekring of als vrijwilliger bij uw sportvereniging en ook bij de eigen EHBO-afdeling.

 

WEET U, WAT U MOET DOEN ALS UW NAASTE IETS OVERKOMT?

 

 

Geef een reactie