De vorige keer heb ik geschreven over het begin van mijn Hobby (passie) nu ga ik een deel van de boekencollectie beschrijven. Het oudste boekje waarvan je kunt zeggen dat het betrekking heeft op de EHBO is het boekje (Troost der armen, behelzende ligte fourvereine remediën tegen verfcheidene  ziektens, wonden, gezwellen en andere kwalen des lichaams van den mensch door Sr. Guilaume Simeon het is de 16 druk uit 1808). de eerste druk verscheen in 1711 zoals uit het voorwoord blijkt.

 

 

 

 

Maar dat is niet de oudste publicatie die ik heb dat is namelijk een publicatie de staaten des furstendoms Gelre en de Graafschap Zutphen uit 1768, het gaat over het redden van Drenkelingen  en de beloning voor het tot leven wekken van  de levensgeesten.

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn in Nederland op dit moment velen die zich bemoeien met de BHV en boeken uitgeven en opleidingen verzorgen  maar ook rond 1920 van Dr. D. Brocx (de EHBO en de bedrijfshygiëne in de bouwvakken) was dit al een hot item, ook Dr. M. W. C. Gori behandelde in 1887 al de Eerste Hulp bij Spoorwegongevallen in dit boek wordt ook verteld hoe de gewonden per trein vervoerd moeten worden. Maar binnen de EHBO weten we dat al lang want de verzorging van gewonden was in het oude Griekenland en Egypte gemeengoed. Ook de militairen vonden en vinden het normaal om elkander te verzorgen als men gewond raakt. Ook hier zou ik best een mooie foto neer kunnen zetten maar dan wordt het een foto pagina maar ik wilde u toch deel genoot maken van deze mooie oude publicaties. Elkaar helpen is niet minderwaardig maar juist erg verrijkend. leer daarom hoe je hulp moet verlenen leer EHBO!

De volgende keer pak ik weer een ander deel van de verzameling.

Wilt u meer weten neem dan eens contact op met de schrijver.