Het EHBO-diploma word al sinds men lessen geeft in het onderricht tot het verzorgen van gewonden en zieken worden er geschiktheidsverklaring (certificaat) of diploma gegeven aan hen die de lessen met goed gevolg hebben afgesloten.

Eén zin die daarbij vaak gehoord werd ”wat te doen tot de geneesheer komt” dit gaf /geeft al aan dat het om de allereerste hulp ging die aan een persoon gegeven werd, daarna moest dus de geneesheer (arts/dokter) het overnemen. Ook nu nog sturen de EHBO-ers mensen vaak nog door naar de huisarts of huisartsenpost omdat e.e.a. niet met een pleister of een eenvoudig verbandje afgehandeld kan worden, maar ook omdat de wond te diep is. De overdacht van een gewonde aan het ambulancepersoneel gebeurd regelmatig en zeker voor hen die vaak bij evenementen assisteren is het belangrijk om dit te oefenen zodat de gewonde goed word overgedragen. Zeker in het begin van de EHBO waren de geneesheren nogal huiverig om aan leken de kunst van de wondverzorging en de hulp aan gewonden bij te brengen.

Ik heb helaas nog geen EHBO-diploma’s van de Ned. Vereniging EHBO wel heb ik diverse oude diploma uit de jaren ’20 zowel van het Oranje Kruis als ook de EHBO-vereniging Rotterdam. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog en ook tijdens WWII werden vele EHBO-cursussen gegeven door de EHBO, de Luchtbescherming maar ook de kruisverenigingen en het Rode Kruis verzorgden de lessen en gaven eigen diploma’s uit. Tijdens WWII had men ook een legitimatie nodig met daarop een vingerafdruk .

Tijdens de wederopbouw werden enkele afdeling opgeheven omdat men was opgericht door de luchtbescherming maar gelukkig kwamen er ook nieuwe afdelingen bij en in die jaren veranderde ook de uitvoering van het EHBO-diploma, in de vorm van een boekje tot de huidige pasjes. Helaas is door afschaffing van het Eenheidsdiploma het hek van de dam, waardoor allerlei personen en instanties nu EHBO cursussen kunnen geven met een certificaat (en niet het oranje kruis diploma) deze certificaten zijn niet inwisselbaar als men bij een EHBO afdeling de herhalingslessen wil volgen. De certificaten en “diploma’s” verschillen ook te veel in kwaliteit daarom zou ik het een goede zaak vinden als er weer EENHEID in het EHBO-onderwijs zou komen en dat men niet de oren laat hangen naar de commercie want daar word het EHBO-onderwijs niet beter van.

Aanvullingen voor de collectie zijn van hart welkom