Als verzamelaar probeer je zoveel mogelijk je collectie compleet te krijgen, dat is sinds het einde van het EENHEIDSDIPLOMA een stuk moeilijker geworden nu er veelmeer verschillende organisaties en privé personen EHBO-materiaal uitgeven en lessen verzorgen al dan niet volgens de oranje kruis (OK) richtlijnen. Deze opleidingen voor zover ze niet volgens de OK richtlijnen worden gegeven zijn niet onderling inwisselbaar.

Ook het OK is in haar zucht naar geld nog al wisselvallig eerst verbandleer in het diploma dan er uit en nu  er weer in. Dit geld ook voor de reanimatie en AED, Eerste hulp aan kinderen. Meer soorten opleidingen brengen meer geld op aan verkochte boekjes en examens. Het OK zou zich wat meer ten dienste moeten stellen van de EHBO en Reddingwezen en zorgen voor gewoon GOED EHBO-ONDERWIJS met een diploma dat door alle organisaties word erkend (eenheid). En niet de oren laten hangen naar de BHV-organisaties door het EHBO-onderwijs verder uit te kleden. Dit kan mijns inziens de teloorgang bij de EHBO verenigingen terugdringen. BIJ GOED EHBO-ONDERWIJS HEEFT IEDEREEN BELANG, ook het oranje kruis en de zorgverzekeraars aan hulpverleners die niet kunnen verbinden of blessures kunnen herkennen heeft niemand iets.

Desalniettemin blijf ik wel zoeken naar boekjes die door firma’s en organisaties zijn uitgegeven evenals de diverse tijdschriften, modules, diploma’s en certificaten.

Aanvullingen voor de collectie zijn van hart welkom.