Ik heet geen Herman Finkers (De EHBO is mijn lust en mij leven) en u denkt dat ik overdrijf, zelfs als u weet dat ik landelijk voorzitter ben en uit doen hoofde allerlei vergaderingen binnen en buiten de KNV EHBO bijwoon.

Ik schets u een voorbeeld. Zondagmiddag, thuis aan het lezen en rommelen in huis. De deurbel gaat. Op de stoep staat een man met vrijetijdskleding. Hij vertelt dat hij zijn maat aan het vissen zijn, succes hebben gehad en een snoek(je) hebben gevangen. Bij het onthaken is het mis gegaan. De haak schiet los en trekt een bloedig spoor door een vinger. Het slachtoffer meldt zich bij de buren. Die hebben van de EHBO geen kaas gegeten maar weet wel dat de buurman daar veel meer van weet. En ja hoor, het slachtoffer komt erbij. Na een kwartier intensieve eerste hulp om de wond te stelpen (handschoenen aan!) is het leed geleden. Met zijn tweeën vertrekken ze naar het dichtstbijzijnde café om weer warm te worden en hun auto op te pikken. En maandag naar de huisarts.

Moraal, een EHBO-klusje kan op de meest onverwachte momenten bij u op de stoep staan. Ben u paraat en hebt u dan een goedgevulde EHBO-trommel onder handbereik met materiaal dat niet over de datum heen is (Checkt u dat!)? Succes.

 

Bart van Walderveen