Beneden de grote rivieren is het carnaval inmiddels weer van start gegaan. Voor de bewoners van het gebied dagen vol tradities, voor de tientallen randstedelingen, die afgereisd zijn vooral een sfeer van pret en jolijt. Traditioneel wordt een paar dagen lang een stevig glas gedronken, vóór een periode van soberheid volgt.

Dat kan allemaal geen kwaad mits maat wordt gehouden en het gezellig blijft. Als EHBO-ers weten we dat alcohol of een ander genotsmiddel tot ongelukken kan leiden bij de genieters, maar ook bij directe omgeving als gevolg van ontremd gedrag. De hulpverleners in het zuiden zullen ook nu weer meer jeugdige “comazuipers” zien dan hen lief is.

Eind februari 2012 verschijnt een nieuw boekje van onze vereniging gewijd aan hulpverlening, drank en drugs. Ik heb de drukproeven gezien en ben overtuigd dat dit boekje een waardevolle aanvulling in kennis is zowel voor de EHBO-er, maar ook voor iedereen die meer kennis wil hebben van de medische gevolgen van het gebruik van drank en drugs, hoe die te onderkennen en hoe als hulpverlener daar mee om te gaan.

Ik heb zelf 50 exemplaren besteld om aan mijn medeleden van de afdeling Wilnis cadeau te doen. Dat los van het feit of ze daadwerkelijk bij evenementen meedraaien als EHBO-er. Het onderwerp vind ik belangrijk voor iedereen die actief deelneemt aan het uitgaansleven en/of opgroeiende kinderen heeft.