Een echte herfststorm met bijhorende regenbui laat de sloten in de buurt van mijn huis vollopen en maakt dat de blaadjes sneller dan gehoopt van de bomen verdwijnen. De tuin is geen aanlokkelijke plaats en dus heb en neem ik de tijd om eens door wat tijdschriften heen te bladeren. Thuis, met de verwarming aan en de Senseo bij de hand, voel ik me veilig.

Toch is dat een schijnveiligheid. U en ik weten, als EHBO-ers, dat de meeste ongevallen thuis gebeuren. Wie nu de weg op moet kijkt extra uit, past zijn snelheid aan en heeft alleen daardoor al minder kans op brokken dan op een willekeurige andere dag. Thuis zet je dat kopje net wat teveel op het randje, pak je een stoel in plaats van een trappetje want het is maar een klein stukje of leg je dat scherpe mes even te weken onderin de afwasteil. Met een brandwond, verstuiking of snijwond tot gevolg. Weet u wat te doen?

Natuurlijk, u wel. Maar vele anderen niet. Daarom voeren wij campagne om mensen zich bewust te maken van hun gebrekkige kennis, in de hoop dat zij daarna bij een KNV afdeling een EHBO cursus gaan volgen. Want hoe meer mensen met kennis van EHBO, hoe eerder er iemand is die kan helpen. Voorkomen blijft het beste, genezen kan sneller met een EHBO-er in de buurt.