Kent u dat, het mooie najaarsweer de bladeren verkleuren en het wordt ook kouder dan gaan de bladeren vallen. Onder het bladerdek liggen vaak van die kleine takjes, eikels, beukennootjes en kastanjes, niets aan de hand als je gewoon rechtdoor fietst maar ligt er z’n dek net in de bocht en je gaat de bocht om, dan kan het zomaar gebeuren dat het voor of achterwiel wegglijd. Heb je geluk dan is er niets aan de hand maar met een beetje pech lig je toch gauw op je gezicht en heb je schrammen en/of bulten op je hoofd en de bril stuk (dat is mij al eens overkomen), maar als je echt pech hebt dan probeer je je val op te vangen en breek je de pols, sleutelbeen of nog erger de heup.

Als u wilt weten wat u moet doen bij een familielid dat gevallen is of een onbekende, dan zijn daar weer de EHBO-opleidingscursussen die door het hele land gegeven worden door de afdelingen van de Koninklijk Nederlandse vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken e.a. waar u kunt leren hoe u het beste de Eerste Hulp kunt verlenen en wat u beslist niet moet doen.

Een wondje op het hoofd lijkt vaak heel ernstig door het bloed maar valt meestal wel mee als het bloed is weggeveegd, maar wees wel altijd bedacht op ernstiger letsel zeker als u hoort dat hij/zij hoofdpijn heeft of een stukje van het geheugen kwijt is schroom dan niet om de huisarts(enpost) te bellen. Bij beenbreuken (heup) kan men meestal niet meer staan en ga deze niet zelf vervoeren laat dat over aan de professionals (ambulance), als u wel gaat vervoeren kan het zijn dat u het eerder erger maakt dan beter ook als iemand over pijn in de rug klaagt en/of tintelingen in de benen bel dan gerust 112.

IS ER MEER NODIG DAN EEN PLEISTER GA NAAR DE EHBO OF BEL EEN HUISARTS, OF ZOALS IN DE JAREN ZESTIG GEZEGD WERD:

LAAT OOK DE KLEINSTE WOND DESKUNDIG VERBINDEN.