Kerstdagen zijn feestdagen als alles goed gaat, op mijn werk bij een school worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de kerstviering, de bomen weer opgezet de lampjes erin en thuis de voorbereidingen voor het kerstdiner worden in gang gezet. Hoe leuk deze periode ook is voor de gezinnen en het gezamenlijk eten met vrienden en familie een leuke bezigheid is.  Ondanks dat moeten we de ogen niet sluiten voor de gevaren die ook daarin schuilgaan. Menigeen heeft wel eens een stukje vlees te veel gekregen na het snijden van de rollade, kalkoen of wild en gevogelte. Maar ook als de tafel gedekt is en een ieder is rustig aan het eten, staan er vaak allerlei hete gourmetstellen, kaarsen en/of fonduepannen op tafel ook dan is het nog uitkijken om niet je vingers of erger te verbranden.

Maar zoals elke EHBO-er weet bij brandwonden eerst water de rest komt later en ga dus niet met tandpasta, karnemelk of het ouderwetste bismuthwindsel knoeien daar heeft men later veel hinder van bij het herstel proces en zeker als er grotere oppervlakten zijn getroffen dan is men daar in het brandwonden centrum niet blij mee, warmwater voert de warmte beter af als koud water (bij steenkoud water slaat de huid dicht en voert dan de warmte niet meer af en kan dan zelfs tot ernstiger wonden lijden) hoe goed het werk is van de brandwondenstichting ook is (zij hebben hiervoor in 1988 zelfs de Grote Gouden Dr. C.B. Tilanus Jr. medaille gekregen) we hopen allemaal dat we van hun kunde geen gebruik hoeven te maken en dat we gezond deze mooie tijd voor eenieder goed en gezond doorkomen maar denk ook eens aan de alleenstaanden bij u in de omgeving of hen die het moeilijk hebben met een partner die dementerend is of waar de partner van overleden is.

 

Ik heb met veel plezier mijn blogs geschreven het afgelopen jaar en wellicht ga ik daarmee door als daar behoefte aan is, nu wens ik u en uw naasten  fijne feestdagen en een gezond 2017 toe en Ik hoop u dan ook in 2017 weer te spreken.