Weet u wat een milo is? Een milo is een “man in lycra outfit”. Dat is meestal een man van middelbare leeftijd die van zijn huisarts te horen heeft gekregen dat zijn bloeddruk en/of cholesterol aan de hoge kant en dat het verstandig is (meer) aan sport te doen. Dan wordt een kek fietspakje van lycra in flitsende kleuren aangeschaft en wordt ’s avonds en in het weekeind, meestal met lotgenoten, rondjes in de polder gereden. U herkent ze meestal aan de wat overontwikkelde buikspieren.

Wat heeft dat alles met EHBO te maken hoor ik u denken. Meer dan u lief is.

In de NRC van het weekend van 2-3 april jl. stond een uitgebreid artikel over het aantal fietsongevallen dat deze sportfietsers oplopen (http://www.nrc.nl/next/2016/04/02/meer-dan-5000-wielrenners-op-ehbo-1604354 en http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/02/een-kop-en-kontbotsing-heb-je-zo-1604329 ). En dan praten we niet over een pleistertje hier en daar of een schaafwond en een deukje in het ego maar serieus letsel. Op jaarbasis 5.000 mensen die naar de Spoedeisende Hulp moeten of erger naar de intensive care. Een gevallen wielrenner kost – zo leert dat artikel – gemiddeld 2.900 euro aan medische kosten.

Een fietsongeval op het moment dat u 30-40 kilometer per uur rijdt levert hoog energetisch letsel op. Dat betekent gebroken botten en bij een gebroken rib een kans op een aangeprikte long en bij het niet dragen van hoofdbescherming hersenletsel. Serieus letsel. Weet u welk risico u loopt als u zich op de sportfiets begeeft. En weet u ook wat te doen als het u of iemand anders (een ploegmaat?) overkomt. Toch maar weer eens Het EHBO Boek erop nalezen voordat u profiterend van het lenteweer weer op de sportfiets stapt.

En voor alle duidelijkheid: ik beweeg mij op een herenrijwiel voort in een gematigd tempo. Mijn buikspieren laten meer inspanning niet toe.

Bart van Walderveen