Nazorg niet alleen voor het kind maar ook voor de ouders nodig.
Als actieve hulpverlener maak je niet alleen kleine letsels mee maar soms ook grotere. Als u al wat langer meedraait in de wereld van eerste hulp zult u tegen een stootje kunnen. Toch blijven sommige letsels waarmee je als hulpverlener mee wordt geconfronteerd je lang bij en kost het verwerkingsproces (veel) tijd.
Ik moest hieraan denken toen ik dit weekeinde de krant (NRC, bladzijde 2, wetenschappelijk deel) las waarin een proefschrift van pedagoge Anne Bakker werd besproken. Daarin werd het verslag gedaan van een onderzoek naar (ernstige) brandwonden die kinderen oplopen. Jaarlijks 3.000 kinderen met brandwonden hebben hulp in het ziekenhuis nodig, waarvan 250 in een brandwondencentrum.
Het blijkt dat niet alleen het slachtoffer daar – soms levenslang – de gevolgen van ondervindt. Ook de ouders worden getroffen door schuldgevoelens en boosheid. Soms werkt dat nog jarenlang door.
Nu de herhalingslessen en de opleiding voor de nieuwe te diplomeren cursisten weer beginnen is dat een belangrijk signaal voor ons als hulpverleners en docenten. Niet alleen het slachtoffer heeft zo snel mogelijk hulp nodig maar ook de naaste, ter plekke aanwezige familie heeft behoefte aan zorg en aandacht. Ook daarin is een bescheiden maar belangrijke taak voor ons aanwezig!
Bart van Walderveen