In de week van 4 mei jl. hebben de media – televisie, radio en schriftelijke pers – ruim aandacht besteed aan de app. die stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst heeft geïntroduceerd.
De gedachte die hier achter schuil gaat is een goede. Zo snel mogelijk goede hulpverlening ter plaatse: eerst de burgervrijwilliger, die dicht ter plaatse is en hulp verleent tot dat de beroepshulpverleners arriveren.

In het verleden heeft het bestuur van onze vereniging met de in de pers genoemden personen Hein Vergeer en Antoine Janssen gesproken. Dat ging toen (nog) niet over de app. Zij wilden graag dat wij als koepel ons logo zouden verbinden aan hun initiatief. Dat hebben we gemotiveerd afgehouden. Als onze leden op individuele basis willen deelnemen ontmoet dat natuurlijk geen enkel bezwaar. In onze Nieuwsbrief van november 2014 hebben wij aandacht besteed aan de verschillende hulpverleningsnetwerken.

Of de APP bijdraagt een snelle(re) hulpverlening vraag ik mij af. Albert Stevens, voorzitter van ons district Drenthe, heeft daar op Radio 1 en later ook voor omroep Drenthe ware woorden over gesproken. Het gebruik van de APP kost kostbare tijd in situaties, waarin elke seconde telt. 112 bellen is minstens zo effectief. En ga vooral als burger een diploma Eerste Hulp halen of volg een cursus reanimatie met AED. Dat scheelt al heel veel gezondheidswinst.

Bart van Walderveen

voorzitter