In 2013 zal onze vereniging haar 130 jarig bestaan vieren. Om ook daarna als bloeiende vereniging verder te gaan wordt in 2012 gestart met een project om jongeren mee te laten denken over jongeren binnen onze vereniging. Over vragen als “hoe kunnen wij de jeugd en jongeren meer bij de vereniging betrekken?” en “hoe krijgen wij meer jonge leden?”

De afgelopen jaren hebben we cursussen verzorgd op basisscholen, hebben we een jeugd-EHBO boek uitgebracht en lokaal zijn er vast meer initiatieven geweest om de jeugd meer te interesseren/betrekken bij EHBO werkzaamheden. Dat heeft alleen niet geleid tot meer jongeren als (actief) lid. Jongeren zijn voor ons alle hulpverleners tot (ongeveer ) 35 jaar, dus die basisschoolleerling uit groep 8, de tiener, maar ook studenten, generatie Y en de mensen aan de start van het dertigerdilemma. Ons idee is om met jongeren, uit onze tien districten, enkele malen per jaar een avond of dagdeel in Zeist te denken over nieuwe ontwikkelingen.

De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld. We kunnen dus aan de slag. Als ik “we” zeg bedoel ik natuurlijk vooral “ze”. Het bestuur wil faciliteren en inspireren, maar de plannen moeten vooral van de jongeren zelf komen. Wie zin heeft mee te denken en in de doelgroep valt neemt contact op met onze secretaris. Hij heeft alle afdelingen gemaild met wat meer informatie en is contactpersoon binnen het bestuur.

Ik ben benieuwd wat er gaat komen en denk daarbij aan de wijze woorden van Tao Ming: “Laat je stimuleren door het optimisme van jongeren”.