Geen onderwerp zoveel besproken als je (eigen) gezondheid en die van anderen. We leven intens mee met de zieken in onze directe omgeving en voelen mee met gezondheidsproblemen wereldwijd. Het is haast niet te begrijpen dat in het westen de medicatie er in overvloed is en aan de andere kant van de wereld er haast geen verbandmateriaal aanwezig is, laat staan medicijnen.

572_highlight

 Het “rijke”westen is echter niet bevooroordeeld want ons continent worden geplaagd door vele “welvaart” klachten denk hierbij aan o.a. obesitas, diabetes type I en II.

Overal kom je spotjes en reclame uitingen tegen om maar vooral te gaan en blijven bewegen, daar blijf je gezond bij.

Vroeger was ik ook volop actief met sporten, op maandag ging ik zwemmen, dinsdag deed ik conditie training, woensdag was ik vrij, donderdag ging ik fitnessen en vrijdag deed ik de week boodschappen (ook top sport hoor) en in het weekend gingen we surfen.

Ik deed graag in de zomer maanden buiten hardlopen maar dit mocht niet meer na ernstige opgerekt enkelbanden niet meer en moest dus nood gedwongen stoppen met sporten in het voorjaar van 1991.

In 1992 na de geboorte van onze dochter ben ik eerst begonnen met Aerobics en heb ik later ook het fitness weer opgepakt en na enige tijd ben ik weer gaan hardlopen op de loopband….een stuk vriendelijker voor mijn enkels. Sporten voelde altijd goed en was voor mij een ontspanning tot aan de winter 2010 ik hier ook mee moest stoppen door twee slechte knieën.

 

Daarom heb ik zo’n respect voor al die hardlopers die meedoen aan de Marathon (van Rotterdam, Amsterdam, Leiden of zelfs een Roparun) ruim 42 km hardlopen. Of zij dit nu als professioneel of recreant meedoen, het is een top prestatie.

Zelf heb ik één keer langs de zijlijn de Marathon van Rotterdam mee gemaakt, mijn stiefzoon Marco liep nl. mee en was toen ook heel knap gefinisht met een eind tijd van  2 uur 45 minuten wat waren wij trots op hem.

Door hem weten wij dat je er flink voor moet trainen, afstanden opbouwen en je eten moet aanpassen want anders ga je het niet redden maar bovenal doorzettingsvermogen, die laatste kilometers zijn echt heel zwaar.

 

Als EHBO-er langs een hardloop parcours is het dan ook wel handig wanneer je iets af weet wat Eerste Hulp bij Sportongevallen want blessures van hardlopers zijn heel anders dan die bij bijv. voetballers of hockeyspelers.

 

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, aarzel niet en laat het ons weten KNV EHBO zit in een heleboel plaatsen en bij twijfel kan het hoofdkantoor in Zeist (of via deze website) uw vragen beantwoorden of door zetten aan de plaatselijke afdeling.

Geef een reactie