Als voor de meeste EHBO-ers het seizoen stopt begint voor meestal een select gezelschap juist de drukte. Heel veel gemeentes hebben nl. in de zomermaanden evenementen waarbij (gelukkig) vaak EHBO bij aanwezig is (moet zijn) omdat anders het evenement niet mag door gaan.

585_highlight

In onze gemeente hebben naast veel kleinere evenementen twee grote evenementen, allebei in augustus…

Terug van vakantie gaan we dus “uitgerust” vol aan de bak… evenementen zijn verschillend van karakter maar hebben vaak tegen het einde één gemeenschappelijke deler, alcohol! Dit jaar viel het op beiden evenementen gelukkig mee.

 

Maak je wat mee dan? krijgen we vaak te horen… Ja dat wel. Mijn standaard antwoordt is altijd: we krijgen alles, van pleisters plakken tot reanimatie van (teen)slippers.

 

Sinds mijn diploma in 1998 draai ik al evenementen en al die jaren nog nooit  tijdens een evenement een Reanimatie gehad van een persoon…. dit jaar wel. Als coördinator niet zelf in actie geweest maar wel onze andere EHBO-ers…. vier man sterk hebben laten zien dat we dit niet voor niets regelmatig oefenen… als een geoliede machine hebben ze de reanimatie door gezet totdat het slachtoffer over werd genomen door de ambulance medewerkers, ons slachtoffer ging met ademhaling de ambulance in.

Vandaag (28-8-16) kregen we het goede bericht dat slachtoffer eindelijk ontwaakt is, de oude zal het slachtoffer (waarschijnlijk) niet meer worden maar wel voldoende hersteld om nog goed door het leven te gaan.

En daar doe je het voor #welEchtkunnen

De emoties bij de EHBO-ers betrokken bij de Reanimatie zijn/waren heel divers en dan zijn wij trots op ons team!! als een vaste groep waren (en zijn) ze er (nog steeds) voor elkaar….

 

Daarom een roep voor iedereen die nog niet kan reanimeren, ga het leren je kan het verschil tot leven en dood zijn.

Wanneer je binnen 6 minuten kan starten maak je dus echt het verschil …..

 

Kijk op KNV EHBO of Hartstichting waar er bij u in de buurt een reanimatie en AED training wordt  gegeven, dit is NIET gratis zoals veel mensen denken maar wordt wel veel al vergoed door zorgverzekeraars na het behalen/aan tonen van de “vak”bekwaamheid.

Eén of twee avonden/middag/ochtend eigen tijd kunnen een groot verschil maken.

Geef een reactie